kurtos kalacs recept
Traditioneel recept
Recept om Kürtős kalacs te maken.
Na het maken van het deeg wordt dit om een Kurtos rol gerold en door de suiker en gegrild in een speciale oven (of boven een grill of kampveer), daarna door een topping gehaald. Hierdoor is er een spiraalgevormd broodje ontstaan wat aan de buitenkant door de karamel hard en zoet is maar aan de binnenzijde lekker zacht is.
KURTOS KALACS / CHIMNEY CAKE
Ingrediënten voor ongeveer 5 kurtos kalacs te maken
– 600 g bloem
– 3 dl melk
– 50 g boter
– 20 g gist
– 1 ei
– snuifje zout
– 100 g suiker
– citroen of sinasappel.
– kaneelsuiker
Bereiding :
De gist verbrokkelen en oplossen in lauwe melk met suiker en een beetje citroensap of sinasappelsap.
In een beslagkom het zout door de bloem mengen, en een nestje maken waarin we het gistpapje gieten, deeg kneden, daarna het ei toevoegen.
Het deeg nog even kneden tot dat het los komt van de beslagkom. als het deeg te nat is nog een beetje bloem toevoegen. als het te droog is nog een beetje melk toevoegen. het deeg moet niet meer blijven plakken maar no wel zacht genoeg om het te kunnen uitrollen.
Het deeg laten rijzen, de kom afdekken met keukenfolie of vochtige theedoek. ideale hiervoor temperatuur +/-27 gr.
Als het deeg nagenoeg verdubbeld is, het deeg met behulp van de deegrol ongeveer 1 cm dik uitrollen. en snijden in repen
van +/- 2 cm breed.

De rol invetten.
Het deeg om originele rol of zelfgemaakte rol (bv een deegroller) rollen. begin met overlap, bij het omwinden om de rol het deeg een stukje overlappen en het uiteinde onder het deeg stoppen. het deeg daarna gelijkmatig uitrollen.
om de suiker beter aan het deeg te laten plakken kun je het deeg na het uitrollen licht invetten, daarna door de suiker rollen

Het deeg +/-10 minuten laten rusten zodat het kan rijzen. temperatuur is belangrijk boven de 20 graden houden
Afbakken in een speciale Kurtos oven of boven een BBQ.
De kurtos is gereed als de suiker is gekarameliseerd. daarna bestrooien met mengsel suiker met kaneel.

Ook kun je in plaats van kaneelsuiker, kokosnoot, gemalen walnoten, hagelslag discodip of de kurtos met nutella besmeren/ besprenkelen.
Als rol kun je een deegroller gebruiken of 1 rol bestellen om je eigen Kurtos boven de BBQ of kampvuur te bakken.
voor vragen : kurtos@live.nl